Încrederea în vaccinurile anti-Covid, subminată de Rusia și China: interesele din spatele dezinformării și știrilor false

de: Alexandru Puiu
02 05. 2021

Un volum semnificativ de știri false și tentative de dezinformare au fost atașate cu Rusia și China în ultima jumătate de an. Din câte se pare, acestea au legătură cu promovarea propriilor vaccinuri ale celor două popoare, în defavoarea celor certificate în Europa.

Rusia și China sunt ancorate într-un efort constant de denigrare a vaccinurilor Pfizer, Moderna, AstraZeneca și Johnson & Johnson. În principiu, sunt vizate orice alte vaccinuri împotriva noului coronavirus diferite de ale lor, Sputnik V și Sinovac. Partea interesantă este că această campanie pare să funcționeze, iar un număr mare de țări ia în calcul utilizarea celor două vaccinuri de la Moscova și Beijing. Aceasta este concluzia unui raport publicat miercuri de Unitatea Anti-Dezinformare a diplomației europene.

„Diplomația vaccinului” condusă de Moscova și Beijing „este însoțită de eforturi de dezinformare și manipulare menite să submineze încrederea în vaccinurile făcute în Occident, în instituțiile europene și în strategiile europene de vaccinare”, se arată în documentul publicat în această săptămână.

Moscova și Beijingul „utilizează mass-media controlate de stat, rețelele media din partea puterii și rețelele de socializare, inclusiv conturile oficiale diplomatice din rețelele sociale, pentru a atinge aceste obiective”, spun autorii raportului. Dacă vrei să vezi la prima mână despre ce este vorba, ”contul oficial de Twitter al Sputnik V este utilizat în sensul acesta”, menționează autorii raportului.

„De la începutul anului 2021, peste o sută de noi exemple de cazuri de dezinformare imputabile Kremlinului care vizează vaccinarea au fost adăugate în baza de date EUvsDisinfo”, atrage atenția Unitatea Anti-Dezinformare. Aceste practici urmăresc „să submineze încrederea publicului în Agenția Europeană pentru Medicamente și să pună la îndoială procedurile și imparțialitatea politică”, este concluzia analizei.

Partea tristă este că acest fenomen foarte dificil de controlat, mai ales în spațiul online, are consecințe clare și duce la divizarea populației și scăderea încrederii în autorități. „Prin insuflarea neîncrederii în Agenția Europeană pentru Medicamente, actorii dezinformatori își propun să submineze și să divizeze abordarea europeană comună pentru a garanta aprovizionarea cu vaccinuri”. Aceasta pare să fie intenția Kremlinului și a oficialilor Chinezi.

O soluție nu există momentan. ”Dar nu avem un instrument magic pentru a lupta împotriva lor”, au recunoscut oficialii europeni. Nici măcar nu este clar cine sau cum ar trebui penalizat. „Întrebarea este ce ar trebui sancționat? Conținutul, distribuția acestuia? Unde este linia roșie? Trebuie să evaluăm voința de manipulare și trebuie să acționăm în timp ce protejăm libertatea de exprimare. Este mai ușor să spunem decât să facem”, au admis aceiași creatori ai raportului.